Det er konfliktens naturlov, at den kan vokse sit større og større, og konflikter mellem naboer er ingen undtagelse – tværtimod. Det viser en undersøgelse fra Videncentret Bolius.
Den lille snak over hækken og et bank på naboens dør efter hjælp er ikke længere en almindelighed i Danmark.
En ny undersøgelse fra Videncentret Bolius viser, at under 20% kender navnet på sin nabo. Hertil kommer, at der ses en stigende tendens til at komme i konflikt med sin nabo.
Det hører i dag ikke til sjældenhederne, at der mellem naboer opstår diskussioner om, hvor skellet mellem parternes ejendomme er eller bør være placeret. Det kan f.eks. omhandle, hvorvidt et areal, som ligger på den forkerte side af skellet, tilhører naboens ejendom.
Hvis naboerne i den forbindelse ikke er enige eller kan opnå enighed om skellets placering, kan det være nødvendigt at afholde en skelforretning for at få fastlagt skellets placering.
Ved afsætning af skel fastlægges beliggenheden af ejendomsgrænser. Udtrykket “afsætning” anvendes som et overbegreb for:
- Fastlæggelse af ejendomsgrænser på stedet ved afmærkning og/eller ved mål samt konstatering af, at beliggenheden af en ejendomsgrænse er i overensstemmelse med oplysningerne i matriklen om skellets beliggenhed.
- Afsætning af skel omfatter dermed situationer, hvor landinspektøren afmærker og fastlægger en ejendomsgrænse på stedet ved mål, men også situationer hvor landinspektøren fastlægger en ejendomsgrænse, der ikke er omfattet af krav om afmærkning.
Læs også: Virksomhedstestamentet: Et uundværligt værktøj for ejerlederen – og sammenhængen med ESG
Det er også afsætning af skel, når en landinspektør konstaterer, at en ejendomsgrænse på stedet er i overensstemmelse med matriklens oplysninger om skellets beliggenhed.
Det er desuden nødvendigt at afholde en skelforretning, inden der anlægges retssag om et skels beliggenhed, da der ikke kan anlægges retssag om et skels beliggenhed, før der er afholdt en skelforretning, hvilket følger af en dom fra Østre Landsret afsagt d. 2. december 2021.
Når der er afholdt skelforretning, kan sagen indbringes for retten, hvis den ene part eller begge parter ikke er enige efter skelforretningen.
Praktikken i en skelforretning hos DreistStorgaard Advokater
Er man kommet i en position, hvor en konflikt omkring skellets placering er opstået, vil vi hos DreistStorgaard kunne bistå dig med vores store kompetence inden for dette område.
Helt indledningsvis vil vi først søge at belyse forholdet til naboen. Kan der ikke findes en mindelig løsning, vil vi undersøge muligheden for at få hjælp af retshjælpsforsikringen til at dække udgifterne til en skelforretning. Mange forsikringer dækker både vores og landinspektørens salær. Herefter vil vi antage en landinspektør til at forestå skelforretningen.
Landinspektørens rolle i skelforretninger
Det er herefter landinspektørens opgave at indkalde de involverede parter minimum 14 dage inden, skelforretning afholdes. Er det modsat naboen, der har rekvireret skelforretning, vil man som udgangspunkt have 14 dage til få sagen undersøgt. Selve indkaldelsen er landinspektørens ansvar, og denne skal kunne bevise, at indkaldelsen er sket efter reglerne.
Selve skelforretning foregår ’ude i marken’. Mødet starter med, at landinspektøren konstaterer, at formalia i forhold til indkaldelsen er overholdt, og landinspektøren vil gennemgå reglerne omkring skelforretningen – herunder opgørelse af omkostningerne.
Læs også: DreistStorgaard placeret blandt de bedste på IFLR1000’s rankingsliste
Under mødet vil landinspektøren undersøge stedet og stille spørgsmål til parterne og de indkaldte for at undersøge og fastlægge skellet.
Inden landinspektøren træffer en endelig og bindende afgørelse, forsøger landinspektøren at opnå enighed mellem parterne om skellets placering. Hvis der opnås enighed om skellets placering, skal parterne skriftligt tiltræde afsætningen af skellet, men hvis der ikke opnås enighed, træffer landinspektøren en afgørelse.
Landinspektøren træffer sin afgørelse ved at sammenholde og vurdere alle foreliggende oplysninger. Information som oplysninger fra matrikelkort, forholdene på stedet, sagsfremstillingerne, parternes og vidnernes respektive forklaringer og de foreliggende dokumenter samt andre relevante oplysninger.
Når først landinspektøren har truffet afgørelse om skellets placering, er afgørelsen som udgangspunkt bindende for sagens parter, og oplysningerne om skellets rette placering indsendes til Geodatastyrelsen.
Læs også: DreistStorgaard bistår Tscherning Holding A/S med opkøb af to virksomheder
Der gælder en frist på otte uger fra modtagelsen af afgørelsen til at indbringe sagen for retten, og når otte-ugers-fristen er udløbet, så er afsætningen af skellet endelig og bindende for sagens parter.
Landinspektøren sender parterne en opgørelse over omkostningerne forbundet med skelforretningen samt en udtalelse omhandlende skelforretningen. Udtalelsen vil blandt andet indeholde oplysninger om, hvem af parterne der anmodede om skelforretningen samt en begrundelse for fastlæggelsen af skellets placering.
Hegnssynet kan træffe særskilte afgørelse om omkostninger
Det er udgangspunktet i udstykningsloven, at den part, som rekvirerer en skelforretningen, hæfter for omkostningerne.
Den part, som hæfter for omkostningerne, kan efterfølgende anmode Hegnssynet om at træffe særskilt afgørelse om omkostningernes fordeling. Hegnssynet besidder kompetencen til at fordele omkostningerne mellem sagens parter.
Hegnssynet vil normalvis fordele omkostningerne mellem sagens parter, hvis en af parterne har fået medhold under skelforretningen, eller hvis der har været rimelig grund til eller gensidig interesse i skelforretningen.
Læs også: DreistStorgaards M&A-team har rådgivet i forbindelse med endnu en international M&A-transaktion
Hegnssynet kan dog også pålægge en part alle omkostninger. Dette sker typisk, hvis en af parterne har været skyld i tvisten.
Hvis skelafsætningen indbringes for domstolene, bør spørgsmålet om fordeling af omkostningerne også indbringes, så Retten kan træffe afgørelse om dette spørgsmål. I det tilæflde har Hegnsynet ikke beføjelser til at træffe afgørelse omkring fordelingen af omkostningerne.
En skelforretning kan være en bekostelig affære, men retshjælpsforsikringen dækker sagsomkostningerne forbundet med en skelforretning, hvis der er antaget en advokat til at yde rådgivning og bistand i forbindelse med skelforretningen.
Retshjælpsforsikringen dækker sagsomkostningerne forbundet med gennemførelsen af skelforretningen – herunder omkostninger til landinspektør samt egen advokat. En betingelse ved retshjælpsforsikringen er, at der betales en mindre selvrisiko.
Læs også: Pårørendefuldmagt ikke tillagt betydning uden notarpåtegning
En skelforretning indeholder ofte omfattende dokumentation, og det kan være en god idé at få rådgivning i processen.
I den forbindelse anbefaler vi at overveje spørgsmålet, om der skal inviteres andre med til skelforretningen. Det kan være tidligere ejere eller naboer, som kan bidrage til belysning af skelspørgsmålet.
Det kan også være, at dokumenter om brugs- og hegnsforhold de sidste 20 år kan have betydning for skelforholdene.
DreistStorgaard Advokater har mangeårig erfaring i skelforretninger, bistand og rådgivning om de juridiske aspekter af en skelforretning, og hvordan du bedst muligt varetager dine interesser i forbindelse med en skelforretning.
Ønsker du rådgivning inden for området, er du velkommen til at kontakte partner og advokat Dan Jordy eller fange en af de andre i vores store team hos DreistStorgaard.