Når man indgår ægteskab i Danmark bliver spillereglerne for, hvad man må og ikke må, samt hvordan man kan gøre det, ændret på en række væsentlige punkter – én af disse punkter er overdragelse af fast ejendom til sin ægtefælle.
Delingsformue som udgangspunkt
Ved indgåelse af ægteskab får man automatisk delingsformue, hvilket betyder, at ægtefællerne ved en separation, skilsmisse eller dødsfald deler formuen ligeligt mellem sig. Mange ægtefæller vælger at oprette en ægtepagt med særeje, fordi de ønsker, at noget af formuen eller hele formuen skal holdes ude for ligedelingen.
Skattefri overdragelse – men stadig tinglysningsafgift
Ægtefæller kan indgå en række fordelagtige aftaler mellem hinanden, herunder overdrage en ejendom ganske gratis. Gaver er nemlig ikke afgiftspligtige ifølge boafgiftsloven, hvis gaverne gives mellem ægtefæller.
Der skal dog stadig betales tinglysningsafgift, når ejendommen får ejerskiftet tinglyst på skødet. Tinglysningsafgiften er normalt en fast afgift på kr. 1.850,00 samt en variabel afgift på 0,6% af den overdragne ejendoms værdiansættelse – men selv her har ægtefællerne fået en særlig mulighed for at slippe med alene en tinglysningsafgift på kr. 1.825,00!
Ægtefæller kan nemlig samtidig med overdragelsen af ejendommen oprette en ægtepagt, hvor der laves altomfattende særeje i ægteskabet. Gør man dette, så ophører ægtefællernes delingsformue, og man kan i den forbindelse ifølge tinglysningsafgiftsloven slippe billigere igennem afgifterne.
Behøver begge stå på skødet?
På grund af delingsformuen i ægteskaber er det ikke altid nødvendigt for ægtefællerne, at de begge står på skødet på den fælles ejendom, men det kan være relevant af andre årsager at regulere, hvem der står på skødet og på hvilke ejendomme for eksempel:
- Optagelse af fælles lån
- Fordeling af ejendommen i tilfælde af skilsmisse
- Arvemæssige konsekvenser, hvis den ene ægtefælle er insolvent
- Ønske om at undgå udlæg i ejendommen af kreditorer hos ægtefællens privatejede virksomhed
Har du brug for rådgivning om overdragelse af ejendom mellem ægtefæller – eller vil du høre nærmere om ægtepagter og særeje?