Spændende samarbejde med Køge Handelsskole

Morgendagens iværksættere fik input virkeligheden

Køge Handelsskole og advokatfirmaet DreistStorgaard har indgået partnerskab. Samarbejdets første reelle debut blev en caseopgave på Køge Handelsgymnasium over to dage med fokus på madspild.  Advokat Peter Niemann Thøgersen leverede indsigt i relevante juridiske emner indenfor iværksætteri, som eleverne skulle inkorporere i deres projekter.

Tirsdag morgen blev eleverne i 3l og 3m på innovationstudieretningen på Køge Handelsgymnasium sat ind i caseopgaven om madspild.  Advokat Peter Niemann Thøgersen fra DreistStorgaard tog over og indsatte de to klasser i vigtige juridiske emner indenfor iværksætteri fx selskabsform, ejeraftaler, finansiering og ophavsret. Som advokat med speciale i selskabsretlig rådgivning og virksomhedsoverdragelser oplever Peter Niemann Thøgersen ofte iværksættere, som kommer i klemme med personlig formue, uenighed med partnere eller udfordringer med patent. Mange elever på innovationsstudieretningen på Køge Handelsgymnasium springer ud undervejs i deres ungdomsuddannelse eller kort efter som selvstændige iværksættere, og derfor så lærerteamet på innovationsstudieretningen det som en optimal måde at smide et ekstra lag ind i caseopgaven om madspild.

Hele første dag stod lærerteamet og Peter Niemann Thøgersen til rådighed for gruppernes arbejde med at hitte på ideer til at undgå madspil – og samtidig gøre sig konkrete forestillinger om hvilken selskabsform, de skulle oprette, hvis de ville søsætte deres ide som en virksomhed. De skulle lave ejeraftaler, overveje finansiering og vurdere om, de skulle sikre sig ophavsret til deres gode ide.

Panel med power

På dag to havde eleverne hele formiddagen til at blive klar til eftermiddagens konkurrencer. Advokat Peter Niemann Thøgersen var selvklart med i dommerpanelet, der skulle vurdere elevernes projekter. Herudover stillede DreistStorgaard med to eksterne dommere, nemlig spidskandidat for Venstre i Køge, Mette Jorsø samt Martine Krohn fra Krohns Køkken, som selv er iværksætter indenfor fødevarebranchen og derfor oplagt til at indgå i et projekt om madspild og innovation. Fra Køge Handelsskole sad økonomi- og vicedirektør Stig Johansen, uddannelsesbibliotekar Helene Bjerre Jensen og underviser Kim Damkjær fra Køge Handelsgymnasium. Fra kl 14 præsenterede alle grupperne deres ide i en pitch for to dommere for lukkede døre – de bedste kvalificerede sig til finalen, som blev afholdt i auditoriet foran hele det samlede panel. Det blev de tre grupper: 4, 9 og 12, som kvalificerede sig til finalen og præsenterede deres ideer på ny i plenum foran det samlede dommerpanel og de øvrige klassekammerater.

Dagens vindergruppe

Sluttelig blev gruppe 12 kåret som dagens vinder: Eleverne Marc. T Poulsen, Rasmus Lillelund, Mathias Baunsgaard, Mads U Hatting og Thomas U. Noer havde lavet et projekt, hvor de ved hjælp af en RFID-chip (Radiofrekvens Identifikation) sat på emballage, køleskab og husholdningers skraldespande, ville skabe en løsning, der tilgodeser, at dagligvarehandlen får solgt de ældste varer først, så forbrugerne får brugt de ældste varer først, og en app, som generede automatiske indkøbssedler til forbrugerne. Løsningen var gennemtænkt og håndterede den kompleksitet, det er at befinde sig på både B2B og B2C markedet samtidig. De to andre grupper, der nåede finalen i at minimere mængden af madspild var en ‘pakkeboks-løsning’ i dagligvarebutikkerne til brugbart, men kasseret mad i dagligvarebutikker, som skulle omdeles til hjemløse (gruppe 4) og en løsning, hvor man opkøbte frugt og grønt tæt på udløbsdato. Frugten, som skulle udskæres og fryses med det samme, skulle bruges i smoothievogne, placeret centralt i de større byer – den første på Strøget i København (gruppe 9). Grupperne formåede trods den korte tid at indarbejde læringspointer fra advokat Peter Niemann Thøgersens oplæg og fik tydeligt også fortalt, hvilken selskabsform der ville være den optimale.

Både dommerpanel og repræsentanter fra DreistStorgaard Advokater A/S var imponerede over det høje niveau og de flotte forretningsplaner, der blev fremlagt i finalen.