En vellykket virksomhedsoverdragelse også et år efter

Den 1. januar 2022 var det et år siden, at den mangeårige ansatte Mikkel Larsen overtog virksomheden Østergaard Bygge og Indeklimateknik fra stifter og direktør Mikael Østergaard Hansen. En virksomhedsoverdragelse, som havde brug for den helt rigtige rådgivning for at få enderne til at mødes.

Virksomhedsoverdragelse Østergaard Bygge og Indeklima teknik
Foto: Jan Partoft, sn.dk

Virksomhedsoverdragelsen i Østergaard Bygge og Indeklimateknik har været en lang proces fra overvejelserne til den endelige beslutning, men det var processen med at finde den helt rigtige løsning for begge parter, som blev nøglen til at det lykkedes. De er begge helt overbeviste om, at Advokat Svend-Aage Dreist Hansen var nøglen til løsningen, og at han har aktien i, at de sidder der i dag.

”Et godt råd er at få en kompetent rådgiver. Vi skulle have kontakte én som Svend-Aage lang tid før. Så tror jeg, at vi var kommet hurtigere på plads. Den eneste vi har mødt i hele dette forløb, som har haft styr på en handel hele vejen rundt, det har været Svend-Aage”, fortæller nuværende direktør Mikkel Larsen.

Tilløbet til virksomhedsoverdragelsen

Tidligere direktør og stifter Mikael Østergaard Hansen fortæller om tilløbet til virksomhedsoverdragelsen:

”Det er vel 5-6 år siden vi startede snakken. Mikkel ville gerne overtage, og jeg ville egentlig også gerne sælge, når jeg var klar. Jeg ”går i byen” og finder en minimumspris, og det har været udgangspunktet. Og Mikkel ”går i byen” for at finde et kammeratskab med nogle andre – lidt ligesom i politik”.

Undervejs rammer coronaen og Mikael Østergaard Hansen vælger at skyde overtagelsesdatoen. Ændringen i overtagelsesdatoen bliver afgørende for Mikkel Larsen, som var i gang med at finde en samarbejdspartner.

”Jeg synes det var mange mio., så jeg fandt et større ingeniørfirma, som kunne se nogle synergieffekter i et samarbejde, men det gik i vasken pga. corona, og fordi at Mikael trak overtagelsen. De trak sig – og det var sådan lidt mit fundament for finansiering. Så jeg stod med det alene igen, og vi var slået tilbage til start”, fortæller Mikkel Larsen. 

Processen mod målet

En virksomhedsoverdragelsen var nyt for både Mikkel Larsen og Mikael Østergaard Hansen, og netop dette gjorde at fokus lå på tallet på bundlinjen og ikke på alt det rundt om. Dette kunne have været enden, men det blev starten på en proces, hvor Mikael Østergaard Hansen og Mikkel Larsen afholdt møder med Mikaels Advokat Svend-Aage Dreist Hansen hvert for sig. 

Svend-Aage kommer til mig, og spørger om han ikke må tage et møde med Mikkel. Han siger: Der er kun en mulighed nu for at komme i mål med det her – og det er at jeg tager et møde med Mikkel. Kan du give mig lov til det? Aftalen var gået i vasken, hvis ikke Svend-Aage var kommet til”, fortæller Mikael Østergaard Hansen.

Processen blev at Mikkel Larsen og Mikael Østergaard Hansen fik klar besked om ikke at fortælle hinanden noget omkring, hvad der blev drøftet på møderne. Intet måtte slippe ud. Det blev til et 2-3 måneders forløb med møder hvert for sig sammen med Advokat Svend-Aage Dreist Hansen. Dette gav mulighed for at nå ind til kernen af, hvad der var vigtigt og betød noget for dem hver især.

”Vi kunne jo ikke finde ud af det. Måske fordi vi ikke vidste nok om at handle virksomhed. Vi fik talt rigtig meget om tal. Der var ikke nogen af os, der kunne finde ud af at tale om alt det, der var rundt om handlen.  Vi vidste ikke bedre, og havde ikke prøvet det før. Svend-Aage var Mikaels advokat, og det vidste jeg godt. Men jeg havde tillid til Mikael og derved også til Svend-Aage”, fortæller Mikkel Larsen.

Den dag i dag ved hverken Mikael Østergaard Hansen eller Mikkel Larsen, hvad der blev talt om på deres respektive møder, og det har de heller ikke noget behov for – det er ikke vigtigt for fremtiden.

Virksomhedsoverdragelse Østergaard Bygge og Indeklima teknik
Foto: Jan Partoft, sn.dk

Overgangen fra Mikael til Mikkel

Virksomhedsoverdragelsen blev en realitet – og begge parter fik en aftale, hvor de kunne se sig selv i. De har fundet en ny hverdag og rutine. Mikael Østergaard Hansen har en kontorplads i firmaet, men er ikke en del af virksomheden.

Mikael fortæller; ”Jeg tog nogle vigtige beslutninger helt fra starten. Vi har altid holdt fredagsmøde med alle medarbejdere, hvor jeg sad for bordenden. Det kom jeg ikke til mere, fra første fredag blev jeg væk, og det har jeg gjort lige siden, for jeg er ikke en del af firmaet”, fortæller Mikael Østergaard Hansen.

Mikael Østergaard Hansen sidder til dagligt på et kontor i firmaet, men har bevidst lukket døren, så tilgængeligheden ikke er der på samme måde. For Mikkel Larsen har det været med en stor portion ydmyghed at tiltræde posten, men med en stor gejst og vilje.

”Jeg har selvfølgelig tænkt over det, når man skal udfylde nogle store fodspor, og især når personen der har sat dem, stadig er der. Mikael skulle have lov til at komme til de møder, han havde lyst til og være lige så meget en del, som han hele tiden har været. At Mikael så har taget nogle beslutninger, der har gjort det meget lettere at være mig, det er jeg kun glad for. Ved at koble sig selv ud, har han koblet mig til”, fortæller Mikkel Larsen.

Alle parter er en del af bestyrelsen og fremtiden

Den nye bestyrelse for Østergaard Bygge og Indeklimateknik består i dag af Mikael Østergaard Hansen, Mikkel Larsen og Svend-Aage Dreist Hansen. Sammensætningen var der ingen tvivl om hos direktør Mikkel Larsen.

”Mikael skulle have den ene plads, da jeg gerne vil have Mikael og al hans erfaring. Den anden plads var mig selv, og så var der en tredje plads – og det bliver tit konen til direktøren. Men i løbet af processen med Svend-Aage, der vandt han mig og så skulle han tilbydes den sidste plads. Han har en enorm erfaring med at drive virksomhed og ikke mindst erfaring med arbejdet med at sidde i en bestyrelse”.

For både Mikael Østergaard Hansen og Mikkel Larsen giver konstellationen i bestyrelsen ro og tryghed.

”Han (red. Svend-Aage) kommer ind som Mikaels advokat, og jeg er en del af det ”andet hold”, men det ender med at vi alle tre sidde rundt om bordet i bestyrelsen. I dag er han selv inddraget i det videre forløb – og det giver en tryghed for mig og Mikael. For én ting er det skrevne i en kontrakt, men alt det andet er vores følelser og daglige praktik, det kan man ikke skrive i en kontrakt. Svend-Aage har en klar aktie i alt det her” afslutter Mikkel Larsen.

Brug for rådgivning ?

Har du har brug for råd og vejledning omkring en virksomhedsoverdragelse eller generationsskifte, så tøv ikke med at kontakte os – kontakt@dslaw.dk eller 5663 4466.