Boligkøb kræver ekspertrådgivning

30.03.2017 Et boligkøb er en kompleks affære, som kræver mere end at sætte krydser i de rette bokse. Hos DreistStorgaard Advokater ønsker partner Svend-Aage Dreist Hansen at tage kampen op mod ejendomsmæglerne, der påstår, de kan være købers mand.

”Det kan godt være, det er sat lidt på spidsen, men der er ret beset stor forskel på en ejendomsmægleruddannelse og en universitetsuddannelse med en efterfølgende tre-årig advokatuddannelse. Det betyder, at advokater favner juraen betydeligt bedre. Vi ved, hvorfor vi gør, som vi gør. Mæglerne har langt hen ad vejen standardblanketter for det hele. De kan være med, så længe det handler om at krydse af på nogle skemaer”, siger Svend-Aage Dreist Hansen lidt provokerende.

Partneren fra det ledende advokatfirma i Køge ser kritisk på den udvikling, at ejendomsmæglere både agerer sælger og købers mand ved bolighandler. Det er nødvendigt med en advokat som uvildig rådgiver for at sikre købers interesser, påpeger han. Private købere af ejendomme foretager deres livs måske største investering uden at være bevidst om mulige risici, og der skal veluddannede øjne til at gennemskue handlen fra a til z.

”Der er altid problemer eller knaster, man skal finde. En ejendomsmægler er ikke interesseret i problemerne, de vil bare have lukket handlen. Men det handler om at tage et skridt tilbage og ikke indgå en bolighandel med bind for øjnene. Det kan være svært, når kunden står med sit drømmehus og bare gerne vil i gang, ” påpeger Svend-Aage Dreist Hansen.

Helhedsrådgivning

Køb af privat ejendom handler ikke blot om at sikre sig, at skødet bliver tinglyst. Advokaten giver en helhedsrådgivning, og de fleste kunder bliver overrasket over, hvor meget der faktisk er i spil, før underskriften skal sættes.

”Hvis du er skilt og har to børn, eller hvis du og din mand er papirløst samlevende, eller hvis din mand er selvstændig, så kan vi fortælle noget om livsforsikring, testamente, samejeoverenskomst og ægtepagt. De familieretslige aspekter er meget vigtige ved en bolighandel, ” siger Svend-Aage Dreist Hansen.

Men der er også fordele at hente på pengepungen. Sebastian Visbech Jørgensen er 26 år og førstegangskøber. Han oplevede, at advokaten ikke kun kunne hjælpe ham med et nedslag i prisen på sit hus men også at få bedre vilkår i banken. Det lykkedes ham at få et afdragsfrit lån ved DreistStorgaard Advokaters hjælp, så han kunne betale gælden i sin murervirksomhed af først.

”Realkreditten ville ikke give mig et 10 års afdragsfrit lån på grund af, at der lå en togbane tæt på baghaven. Så sagde DreistStorgaard, at det ikke burde være grund til ikke at få det rigtige realkreditlån. Så fik jeg lige bum bum bum løst den også,” siger Sebastian Visbech Jørgensen.

Advokaten rådgav ham også i valget af ejerskifteforsikring, og selvom mange af hans kammerater ikke kunne drømme om at bruge en advokat, var han ikke i tvivl.

”Det er vigtigt, at man ikke går og er nervøs. Jeg var førstegangskøber og havde ikke helt styr på det. Det var så uoverskueligt det hele. Men man sætter sin underskrift med ro i maven, når folk, der ikke laver andet, har kigget det igennem. Hvis papirarbejdet spiller, bliver det en god forretning”, siger Sebastian.

Unge er en målgruppe

Det er tit de unge førstegangskøbere, som advokatfirmaerne har svært ved at nå. Og partner Svend-Aage Dreist Hansen indrømmer også, at de nok har været for konservative og ikke fulgt tilstrækkeligt med i den digitale udvikling på boligmarkedet.

”Som ung tænker man selvfølgelig, at hvis man kan få et tilbud til en fjerdedel af prisen på nettet, så tager man da det. Det kan jeg godt forstå, men en advokat hjælper med alle aspekter i bolighandlen. Vi er i gang med en digitaliseringsproces for at effektivisere vores tilbud. Vi arbejder også med at tilbyde pakker, så man kan få forskellige typer ydelser. Men hele tiden på et oplyst grundlag, så man ved, hvad man betaler for. ”

Læs mere omkring køb og salg af privat bolig.